Raken de 06-nummers nou echt op?
Zoveel cijfers, zoveel combinaties. Maar die zijn niet oneindig. En dus ook niet voor 06-nummers. Van de beschikbare 06-nummers is nu zo’n 89% uitgegeven. Maar wat gebeurt er als we die overige 11% ook hebben opgemaakt?
>De nieuwe Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kwam in april vorig jaar met een alarmerend bericht: er zijn steeds minder 06-nummers beschikbaar in ons land, terwijl er steeds meer mobiel gebeld wordt. Een indicatie: met de 22 miljoen mobiele telefoons in Nederland werd vorig jaar 43 miljard minuten gebeld. Over de vaste lijn was dit 4,8 miljard minuten, bijna de helft minder dan in 2019. Mobiele telefonie wint dus steeds meer aan terrein, maar dat betekent ook dat er meer nummers nodig zijn.
En steeds meer mensen hebben meer dan één mobiele telefoon, zoals een zakelijke telefoon. Of een extra 06-nummer, zoals een e-sim. Ook belanden tijdelijke prepaid toestellen vaak achterin een la, met een nummer dat nooit meer wordt gebruikt maar wel bezet is. Van de beschikbare 06-nummers is nu zo’n 89% uitgegeven. Om te voorkomen dat we binnen nu en een paar jaar door de voorraad heen zijn, heeft de ACM geadviseerd om ook 06670-nummers beschikbaar te gaan stellen voor mobiele telefonie.
Internet of Things
Ons mobiele gebruik is niet de enige oorzaak van het tekort aan 06-nummers. Ook slimme apparaten die we in huis halen en via het internet zelfstandig met elkaar communiceren, snoepen nummers van de voorraad. Dit Internet of Things (IOT) bestaat bijvoorbeeld uit rookmelders, snoepautomaten en alarmsystemen.
Wat nu?
Maar wat als we het maximum bereikt hebben? Gelukkig heeft de ACM wel een mogelijke oplossing: gebruik nummers die nu nog in gebruik zijn voor oudere diensten zoals de semafoon, de oude pieper van artsen. Die diensten worden nu niet meer gebruikt, maar houden wel heel veel 067 en 069 nummers bezet. Deze oude 067-nummers werden vroeger ook gebruikt om bijvoorbeeld in te bellen op het internet, maar dat doet nu helemaal niemand meer. Als deze series worden vrijgegeven dan ontstaat er in één klap een heel stuk meer mobiele ruimte op de telefoonnummermarkt. Ook kunnen niet gebruikte 06-nummers die in de ijskast staan bij telecomproviders worden teruggehaald. Dit zijn bijvoorbeeld nummers die niet binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn genomen. Het einde is dus nog lang niet in zicht.
Heb jij een nieuw 06-nummer nodig?