Wat is VoIP en wat kun je ermee?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Dit betekent dat je op de wifi draadloos via het internet belt. Dit internetbellen ken je misschien al van diensten als Skype. Bellen met een VoIP telefoon werkt net even anders. In dit artikel leggen we uit wat VoIP inhoudt en wat je er voor nodig hebt.

Wat is VoIP?

Bij VoIP bel je niet meer via een analoge of digitale (ISDN) lijn, maar via internet. Een belangrijk verschil tussen digitaal bellen en internetbellen is dat digitale telefonie is aangesloten op het openbare telefoonnetwerk. Je belt dan dus via deze aansluiting naar andere telefoonnummers, net zoals je bij een analoge lijn zou doen. Bij internetbellen bel je daarentegen naar IP adressen. De gesprekskwaliteit bij VoIP telefonie is beter dan bij digitaal of analoog bellen.

Voor- en nadelen van VoIP

Met VoIP bel je naar contacten over de hele wereld. Dit doe je tegen een lager vast maandbedrag dan bij analoog of digitaal bellen. Met VoIP bundel je ook andere vormen van communicatie op 1 apparaat. Denk hierbij aan je voicemail en e-mail. Dat is handig voor thuis, maar ook op kantoor. Daarnaast heb je de keuze om deze verbindingen te versleutelen, waardoor je gesprekken privé blijven. Naast deze voordelen zijn er ook nadelen aan VoIP. Een VoIP modem is bijvoorbeeld elektrisch, waardoor je bij een stroomstoring geen telefoonverbinding hebt. Internetbellen is ook gevoeliger voor wifi storingen.

Wanneer gebruik ik VoIP?

VoIP wordt vaak voor zakelijke telefonie gebruikt, omdat het verschillende zakelijke voordelen met zich meebrengt. Zo sluit je een VoIP telefoon en een laptop op 1 poort aan, waardoor je minder bekabeling in je bedrijfspand hebt. Daarnaast voer je een onbeperkt aantal gesprekken via VoIP over één netwerkverbinding. Dankzij het gebruik van IP adressen bel je overal waar je internet hebt. Je bent dus niet gebonden aan 1 locatie, zoals bij een telefoon zonder VoIP. Wil je verhuizen met je bedrijfspand of een extra kantoor openen? Dan blijf je dezelfde VoIP verbinding gebruiken.

Wat heb ik nodig voor VoIP?

Om te internetbellen met een VoIP telefoon heb je een SIP account nodig. Je krijgt dan een speciaal telefoonnummer dat enkel werkt bij IP telefonie. De mogelijkheden die je hiermee hebt, zijn afhankelijk van de provider. Heb je al een vaste telefoonset waarmee je wilt internetbellen? Dan is het mogelijk om een VoIP abonnement af te sluiten. Bij een VoIP abonnement krijg je een modem waarop je een analoge telefoon aansluit.

Let op: voor het gebruik van VoIP heb je ofwel een speciale VoIP telefoon met een SIP account of een speciaal kastje van je provider nodig.

 

Top